fbpx

‘Het nieuwe ademen’ door James Nestor

‘Het maakt niet uit wat we eten, hoeveel we bewegen, hoe veerkrachtig onze genen zijn, hoe mager of jong of verstandig we zijn; dat baat allemaal niets als we niet correct ademhalen … De ontbrekende pilaar voor gezondheid is adem. Daar komt alles samen.’ Een fragment uit het boek ‘Het nieuwe ademen’ van James Nestor.

Een prachtig boek waarin de zoektocht wordt beschreven van een persoon die zijn hele leven al kampt met gezondheidsklachten (chronische neusverstopping, slaapapneu en ademhalingsproblemen). Hij gaat op zoek en laat zich gedegen informeren om uiteindelijk zelf een heftig experiment te ondergaan en om uiteindelijk zijn gebit te laten veranderen. Het doel is een betere ademhaling te realiseren waardoor zijn gezondheid verbetert (o.a. het geheel verlost worden van slaapapneu en het verlagen van zijn bloeddruk).

Ademhalen dat doen we toch allemaal, wat kan daar nou zo bijzonder aan zijn? In dit boek wordt, elke keer vanuit een ander invalshoek, geschreven over de ademhaling. Een paar voorbeelden:

  • Maakt het eigenlijk uit of je door je neus of door je mond ademt?
  • Wat voor invloed kan het laten trekken van je kiezen (voor jouw ‘orthodontietraject’) hebben op je ademhaling?
  • Maakt het eigenlijk uit of je vooral een borstademhaling hebt of meer een buikademhaling?
  • Is het erg als je 15 tot 20 keer per minuut (of meer) ademt, in rust?
  • Heeft de wijze waarop je ademt invloed op je fysieke ontwikkeling?

In zijn boek vertelt James Nestor hoe hij zelf ooit in aanraking kwam met een eerste ademhalingsoefening

Uit nood geboren omdat zijn gezondheid slecht was en het nu echt tijd was om daar iets aan te doen. Verbaast over het grote effect van ademhalingsoefeningen ging hij op onderzoek uit. Dit boek is het prachtige resultaat van zijn jarenlange zoektocht. Het boek is echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de ademhaling en iedereen die graag zijn/haar ademhaling wil optimaliseren, met als doel je beter en vitaler te voelen. Waar heeft de ademhaling allemaal invloed op en wat kan er allemaal gebeuren wanneer je ademhaling niet optimaal is of wanneer je deze ingrijpend veranderd?

Een boek waarin verslag wordt gedaan van veel wetenschappelijk onderzoek (dat moet je natuurlijk wel leuk vinden om te lezen). Met verhalen van mensen wiens leven veranderde door anders te gaan ademen.

Heb je problemen, blijf er niet mee zitten

Zelf heb ik ook ervaren hoe lastig het kan zijn wanneer er problemen zijn met de ademhaling. Destijds ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe je de ademhaling kunt verbeteren. Hierdoor ervaar ik nu o.a. veel meer rust (fysiek en mentaal). Het enorme effect van het doen van ademhalingsoefeningen en je daardoor zo veel beter voelen, heeft mij destijds zo geraakt dat ik nu als ademcoach anderen begeleid. Problemen met de ademhaling kunnen een jarenlange struggling zijn als je niet door hebt dat juist de ademhaling een belangrijke rol speelt bij de klachten die je hebt. Snap je eenmaal hoe het werkt met de ademhaling dan kun je dit direct veranderen d.m.v. ademhalingsoefeningen.

In een van de hoofdstukken van dit boek worden verschillende ademhalingstechnieken en -oefeningen beschreven. Bij een aantal oefeningen is het aan te bevelen om ze onder begeleiding uit te proberen, daar waarschuwt de schrijver zelf ook voor. Immers de kracht van de ademhaling moet niet onderschat worden, ten positieve maar dus ook ten negatieve. Het is niet voor niets dat zoveel mensen klachten ervaren (o.a. hoge bloeddruk, astmatisch, paniekaanvallen, vermoeidheidsklachten) niet wetende dat de ademhaling hier de oorzaak van kan zijn.

Optimaliseer je adem en ervaar meer energie, rust en balans

Hiervoor zal je wel iets moeten doen; ademhalingsoefeningen. Immers structureel minder goed gaan ademen is ook niet in één dag ontstaan. Maar de adem werkt direct: wanneer ik tijdens een sessie een ademhalingsoefening begeleid, ervaren mensen direct verschil. Dat is de kracht van de ademhaling. Het terugvallen naar je oude ademhalingspatroon maakt dat je in het begint blijft oefenen tot het moment dat de meer optimale ademhaling je nieuwe patroon is geworden.

Als ademcoach ben ik superblij met dit boek. Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten over de ademhaling? In dit boek worden veel verschillende technieken beschreven en dat is mooi. Want er is niet één manier die voor iedereen goed is, immers dan zouden we dit met z’n allen wel doen. Juist de diversiteit die in dit boek wordt beschreven maakt dat er ook vast iets voor jou bij zit wanneer je jouw ademhaling wilt verbeteren. Wil je zelf onder begeleiding aan de slag met het optimaliseren van je ademhaling? Of wil je onder begeleiding de verbonden ademhaling leren? Ik begeleid je daar graag bij. Maak een afspraak via contact.

Pin It on Pinterest

Share This